fbpx

Всеки ден/ седмица слагай в своя буркан на щастието най-прекрасния момент от деня/ седмицата си

Отдавна попаднах на тази идея, но все отлагах и постепенно забравих за нея. Преди няколко дни във Facebook идеята за буркана на щастието отново ме намери. Идеята е на Елизабет Гилбърт, авторът на бестселъра „Яж, моли се и обичай“. Предполагам, че почти няма хора, които да не са чели книгата или гледали филма по нея с участието на Джулия Робъртс. Световноизвестната писателка споделя идеята си за буркана на щастието в своя блог и страници в социалните мрежи още преди няколко години. В инициативата се включват хиляди хора от цял свят.

И, разбира се, след като идеята отново ме намери, реших, че е крайно време да започна с тази добра практика.

Между другото препоръчвам и още една, не толкова известна книга на Елизабет Гилбърт – „Магията да твориш“. Изслушах я на един дъх от Storytel приложението на телефона си. Книгата е чудесно четиво за хората, които се занимават с творчество. В същото време е и книга, в която са преплетени и важни житейски истини.

Извинявам се за лиричното отклонение. 😊

Идеята на буркана на щастието

е да запази и съхрани ръчно написаните от теб най-прекрасни моменти от твоя ден. Ако ти се струва прекалено времеемко или ангажиращо всеки ден да записваш най-ценните си мигове, то не пречи да го правиш и веднъж седмично. Щастието не се крие само в големите неща, можем да го намерим в нещо съвсем обикновено – в усмивката на дете, галещото те слънце в студения януарски ден, прошепнатото „Обичам те!“ …

Ще ти отнеме точно няколко минути да вземеш едно листче и просто да запишеш най-яркия си момент и датата на деня. Листчето може да бъде празно и предварително подготвено или просто каквото намериш в момента – част от опаковка, касов бон или парченце хартия. Бурканът не е задължително да е буркан – може да е кутия, купа или каквато вещ си харесаш. Може да си направиш етикет, да го декорираш и украсиш, за да те усмихва още повече.

Харесва ли ти моя буркан? Тук ще намериш два дизайна на етикети с надпис: „Буркан на щастието“, „Моите щастливи моменти“ и празен темплейт за текст по желание. Чувствай се свободен да ги използваш за своя буркан. 😊 „Моят“ буркан на щастието е вече „нашият“, защото четиригодишният ми син се вдъхнови от това, че ще слагаме бележки в него и „написа“, че е щастлив, когато играе и когато помага.

Да обобщя „правилата“:

Това е твоят буркан, така че ти измисляш правилата!

Има много неща, които би могъл да включиш, в зависимост от това, което най-добре ще опише деня ти и ще е най-подходящо за теб:

  • най-щастливия момент през този ден;
  • нещо, за което си благодарен;
  • билети за събитие или пътуване, на което си се отправил в този ден; бележка от любимия човек или децата или нещо, което те е усмихнало широко.

Важното е, че в трудни моменти, бурканът на щастието, ще те изпълва с благодарност и усмивки за всички позитивни емоции, които си преживял. Знам го, защото съм правила подобни „ритуали“. Преди известно време записвах в един тефтер всяко нещо, за което съм благодарна по книгата на Ронда Бърн – Вълшебството. Когато препрочиташ записаното, се изпълваш с още повече благодарност и се чувстваш благословен за всичко, което си, имаш и чувстваш!

Най-накрая започнах своя буркан на щастието! Сигурна съм, че след време ще се радвам, че не съм отлагала!

Започни своя буркан на щастието още днес! Не чакай понеделник, другата седмица, месец, година… Ще съм супер щастлива ако ми покажеш къде си решил да съхраняваш най-ценните си преживявания и емоции. Вярвам, че след време, когато видим „малките“ неща, на които ежедневно се наслаждаваме, ще разберем, че именно те са „големите“ в живота ни!

Pin It on Pinterest

Share This