Безплатни обучения, семинари и платформи – март 2020

Познатият ни свят се променя с екстремни темпове. Затворихме се вкъщи, за да забавим разпространението на коронавируса и да защитим най-уязвимите членове на обществото. Може би имахме нужда да поспрем лудия си бяг, да преосмислим ценностите и живота си, да се обърнем навътре към себе си…

Несъмнено всичко, което се случва със света, ще се отрази и на всеки един от нас. Положителното в цялата ситуация е, че най-накрая ще имаме възможност да отделим повече време на семейството, на дома си, ще намерим време за самоусъвършенстване, четене на книги и придобиването на нови знания.

Редица български платформи и сайтове предоставиха достъп до избрани обучения напълно безплатно. Много консултанти също предложиха услугите си безвъзмездно. По-долу ще ви представя тези, за които успях да намеря информация или по някакъв начин ме намериха. Ще споделя и някои платформи и обучения на английски език. 😊

ОБУЧЕНИЯ за деца и ученици

 • Уча.се
  Всички 16 000+ видео урока и теста в Уча.се стават БЕЗПЛАТНИ до 29.03.2020 г.
  Уча.се предоставя видео уроци и тестове по всички предмети от 1-ви до 12-ти клас, както и за 4-та предучилищна група, съобразени с учебната програма на МОН и с учебниците, по които се учи и преподава.
 • Khan Academy – безплатно, безсрочно
  на български език за деца от предучилищна възраст до 12-ти клас
  на английски език за деца от 2 до 7 години
 • Издателство „Просвета“ и Издателство „КЛЕТ България“ предоставят свободен достъп до всички електронни учебници от 1-ви до 10-ти клас и познавателни книжки за деца от детските градини и подготвителните групи.
 • Безплатни ресурси от БГ Учебник за ученици
 • Образователна програма „С БНТ на училище“
 • Facebook група, в която Павлина Върбанова от Как се пише? предлага помощта си онлайн всеки делничен ден от 15:00 до 16:00 часа за разясняване на правописните, пунктуационните и граматичните правила в българския език и за обсъждане на конкретни примери. Добре дошъл е всеки с добронамереното желание да научи нещо, но предимство имат учениците от VII, Х и ХII клас, на които им предстоят изпити.

Обучения за възрастни

Предстоящи уебинари и семинари

Здраве, настроение и развлечение

Още една добра идея е да започнеш да слушаш подкасти. Не пропускай да чуеш „Свръхчовекът с Георги Ненов“! Очакват те 181 свръхчовешки епизода, в които историите, опита и мъдростта на наши съвременници, вдъхновяват да вярваш в мечтите си, да действаш и да вървиш с непоклатима увереност в собствените си способности.

Ако ресурсите по-горе не ти стигат, виж и тази полезна статия на chitatel.net – „Списък с 40 безплатни образователни сайта“, в която може да намериш още съкровища.

Да не забравяме, че и YouTube е пълен с видеа и канали, които предоставят полезна, образователна или развлекателна информация. 😊

Нека в този момент насочим фокуса си да се развиваме и да помагаме с каквото можем на хората около нас.

Наминавай и поглеждай публикацията, тъй като ще я допълвам. Ако ти е била от полза, сподели я с възможно най-много хора, за да можем да си бъдем максимално полезни в този изпълнен с предизвикателства период. 

Публикацията е допълнена с нови източници на 26.03.2020.

Направи си „Буркан на щастието“

Всеки ден/ седмица слагай в своя буркан на щастието най-прекрасния момент от деня/ седмицата си

Отдавна попаднах на тази идея, но все отлагах и постепенно забравих за нея. Преди няколко дни във Facebook идеята за буркана на щастието отново ме намери. Идеята е на Елизабет Гилбърт, авторът на бестселъра „Яж, моли се и обичай“. Предполагам, че почти няма хора, които да не са чели книгата или гледали филма по нея с участието на Джулия Робъртс. Световноизвестната писателка споделя идеята си за буркана на щастието в своя блог и страници в социалните мрежи още преди няколко години. В инициативата се включват хиляди хора от цял свят.

И, разбира се, след като идеята отново ме намери, реших, че е крайно време да започна с тази добра практика.

Между другото препоръчвам и още една, не толкова известна книга на Елизабет Гилбърт – „Магията да твориш“. Изслушах я на един дъх в Storytel. Книгата е чудесно четиво за хората, които се занимават с творчество. В същото време е и книга, в която са преплетени и важни житейски истини.

Извинявам се за лиричното отклонение. 😊

Идеята на буркана на щастието

е да запази и съхрани ръчно написаните от теб най-прекрасни моменти от твоя ден. Ако ти се струва прекалено времеемко или ангажиращо всеки ден да записваш най-ценните си мигове, то не пречи да го правиш и веднъж седмично. Щастието не се крие само в големите неща, можем да го намерим в нещо съвсем обикновено – в усмивката на дете, галещото те слънце в студения януарски ден, прошепнатото „Обичам те!“ …

Ще ти отнеме точно няколко минути да вземеш едно листче и просто да запишеш най-яркия си момент и датата на деня. Листчето може да бъде празно и предварително подготвено или просто каквото намериш в момента – част от опаковка, касов бон или парченце хартия. Бурканът не е задължително да е буркан – може да е кутия, купа или каквато вещ си харесаш. Може да си направиш етикет, да го декорираш и украсиш, за да те усмихва още повече.

Харесва ли ти моя буркан? Тук ще намериш два дизайна на етикети с надпис: „Буркан на щастието“, „Моите щастливи моменти“ и празен темплейт за текст по желание. Чувствай се свободен да ги използваш за своя буркан. 😊 „Моят“ буркан на щастието е вече „нашият“, защото четиригодишният ми син се вдъхнови от това, че ще слагаме бележки в него и „написа“, че е щастлив, когато играе и когато помага.

Да обобщя „правилата“:

Това е твоят буркан, така че ти измисляш правилата!

Има много неща, които би могъл да включиш, в зависимост от това, което най-добре ще опише деня ти и ще е най-подходящо за теб:

 • най-щастливия момент през този ден;
 • нещо, за което си благодарен;
 • билети за събитие или пътуване, на което си се отправил в този ден; бележка от любимия човек или децата или нещо, което те е усмихнало широко.

Важното е, че в трудни моменти, бурканът на щастието, ще те изпълва с благодарност и усмивки за всички позитивни емоции, които си преживял. Знам го, защото съм правила подобни „ритуали“. Преди известно време записвах в един тефтер всяко нещо, за което съм благодарна. Когато препрочиташ записаното, се изпълваш с още повече благодарност и се чувстваш благословен за всичко, което си, имаш и чувстваш!

Най-накрая започнах своя буркан на щастието! Сигурна съм, че след време ще се радвам, че не съм отлагала!

Започни своя буркан на щастието още днес! Не чакай понеделник, другата седмица, месец, година… Ще съм супер щастлива ако ми покажеш къде си решил да съхраняваш най-ценните си преживявания и емоции. Вярвам, че след време, когато видим „малките“ неща, на които ежедневно се наслаждаваме, ще разберем, че именно те са „големите“ в живота ни!

Писмо от Дядо Коледа – принтирай безплатна бланка!

Освен, че ще му донесе подарък Дядо Коледа може да зарадва твоя малчуган с писмо в специален плик. Не пропускай да го вземеш – подарък е! 😊

Коледните празници са вълшебни. Връщат ме в детството, когато тръпнех в очакване да видя какво ми е донесъл белобрадия старец. Коледа бе времето, в което цялото семейство се събираше у дома. Беше ни задружно и весело. На 25 декември Дядо Коледа (мама) носеше на мен и брат ми доволно количество лакомства и подаръци. Преди това естествено му пишехме писма с типично детските си желания. И сега като си помисля, моето детско аз много би се зарадвало, ако Дядо Коледа беше отговорил на някое от писмата ми или просто ми беше написал две благи думи. За това реших да зарадвам моето дете с писмо от дългоочаквания гост.

Споделям с теб бланката на писмото от Дядо Коледа и плик към него.

Необходими са ти желание, малко време, 2 листа хартия, принтер, ножици, лепило. Време за изпълнение – около 20-30 мин. в зависимост от това дали имаш под ръка цветен принтер.

Реших писмото до сина ми да пристигне на 25-ти декември заедно с подаръка. Междувременно на гости ни е Елфче, което дойде на 1-ви декември у дома и ще остане до 24-ти, когато ще отиде при Дядо Коледа и ще му докладва дали Денис е бил послушен или не. (През последните няколко години Elf on the shelf стана много популярна традиция по света. За нея, задачките и шегите на елфчето ще ти разкажа подробно в друг блог пост.)

Ще споделя дали писмото е имало същия ефект, който си представям, че ще има – вълнение, въодушевление, радост.

Знам, че всяко дете, дори и порасналото, се трогва от мънички неща – онези, които може и да са уж не толкова материални или големи, но носят огромен емоционален заряд. Онези, които докосват сърцето…

Не се колебай, принтирай! Зарадвай твоето дете!

Коледни и новогодишни късмети за вкъщи или офиса

За офиса или за вкъщи късметите за предстоящата година създават весело настроение и са повод за разговори и усмивки

Декември е един от най-вълшебните месеци в годината. Всички са в трескава подготовка за празнуване на Коледа и Нова година. Организират се фирмени партита. Семействата са си вкъщи и споделят времето си с обичните хора… яде се от всичко и по много. Декември е време за обичане и споделяне, време за топли прегръдки и нежни целувки, време за книга в ръцете, ароматен чай с ябълки и канела, щипка приказно настроение. И не на последно място, теглене на късмети. Независимо от това под каква форма са и с какъв съпътстващ продукт, тази част от празниците забавлява, дава надежда, провокира те да мечтаеш, става повод за разговори и прекрасно настроение…

Интересно е как с нетърпение всяка година изпращаме старата и отправяме молба новата да бъде по-добра от настоящата. Вярваме, че късметите, които теглим от новогодишната баница, ще се сбъднат. Понякога ни подтикват да вземем нещата в свои ръце, да направим конкретен план за действие и да осъществим всичко, за което мечтаем.

По-миналата Коледа имах удоволствието да направя коледните късмети на танцовата школа – КизомбаХоликс БГ. Супер оригинално и изненадващо бе за техните ученици да получат обвита с шоколад меденка и късмет към нея. Половината от римите са мое дело, а останалата – на едно от момичетата в школата. Късметите в рими бяха свързани с танца, който се преподава в школата – кизомба. Така всеки получи своя кизомба новогодишен късмет. Сред късметите имаше пет броя, които зарадваха притежателите им с големи награди.

Независимо с какво се занимава фирмата, в която работиш, стига да имате в екипа си творчески настроени хора с желание, може да направите невероятни късмети, в контекста на това, което се случва в твоята организация или сферата на дейност, в която се занимава.

В случай, че имаш нужда от помощ и идеи при съставянето на коледни и новогодишни късмети  или искаш всичко да бъде красиво оформено, не пропускай да ме потърсиш!

Вкъщи обикновено разпечатвам два вида късмети – сериозни и шегаджийски – по един от всеки вид за точния брой хора. Винаги пада голяма веселба.

Искаш ли да споделя с теб късметите от последната година?

Ето ги по-сериозните:

 1. Най-ценен дар е здравето, ще бъде твое то!
 2. Бизнес успешен те чака тази година, сбирай сговорна дружина!
 3. Чакат те много пари, в работата ще се издигнеш ти!
 4. Пада ти се  най-надейно, много щастие семейно!
 5. Усмивки, чупки, танци и купон, 2019-та ти върви по ноти и в тон!
 6. Свободно време и забавление + бонус време за уединение!
 7. Най-много ще светят твоите очички, в банковата сметка ще има много парички!
 8. Приключения и дълъг път те чакат, човече, стягай куфарите, тръгваш надалече!


И шегаджийските:

 1. За да имаш нова кола, изиграй кючек с пола!
 2. Твоите пухкави паласки не ще се отърват от ласки!
 3. Ако искаш да се почувстваш звезда – сядай на елхата!
 4. Черпакът падна се при тебе пак – ще готвиш манджи от зори до мрак!
 5. Стига си мислил поредната щуротия, намажи с олио и пипер дебела филия!
 6. Май в устата ти е тясно, ще ти израсне зъб на ненадейно място!
 7. Имаш леко притеснение, мигла в окото, без съмнение!
 8. Тази година баница, догодина е-баница!


Надявам се тези идеи да са те вдъхновили. Можеш да ги използваш в работата или вкъщи, можеш да се опиташ и сам да съставиш нови текстове.

Искаш ли да ти предоставя изброените по-горе късмети във файл за принтиране? Така, както ги разпечатах миналата година. Ако отговорът е положителен, пиши в коментар и ще ги кача възможно най-бързо!

Пожелавам много усмивки и весело настроение в празничните дни! 🙂

Принтирай безплатно табела за врата с надпис „Бебето спи“!

Табелата за врата е принт, който ми е помагал десетки пъти. Спасявал ме е от това някой да позвъни на вратата в неподходящото време, докато бебето спи. 

Предполагам, че се е случвало и на теб. И то неведнъж.
Предлагам ти готово решение, което само да 

принтираш, изрежеш и сложиш на вратата,

когато малкото ти съкровище най-после се е пренесло в света на сънищата.

Като майка знам колко е изтощително бебето да не спи. Или най-накрая приспано да бъде събудено от някой съсед, куриер, проверяващ показателите на водомерите и т.н. Също така този принт е помагал лично на мен това да не се случи и човекът пред вратата да почука или да позвъни на мобилния ми телефон.

Можеш да я поставиш и на вратата на детската стая

в случай, че половинката ти или някой от роднините няма търпение да гушне бебчо и има вероятност да го събуди, влизайки в стаята.

Подарявам ти доза спокойствие с този принт!

Ще бъда благодарна да получа обратна връзка дали ползваш този принт и дали ти помага.

Ако искаш да направя напълно безплатно вариант за момичета, моля напиши го в коментар, ще се опитам да го кача възможно най-скоро! 🙂 

Ако искаш да направиш нещо по индивидуален дизайн или имаш конкретна идея – можеш да се свържеш с мен и да я осъществим!

Pin It on Pinterest